Хрупкава сьомга върху ориз с чипс ВЕЧЕРЯ
1 ч.ч. ориз
2 филета от сьомга (евентуално друга риба)
сол, черен пипер, лимонов сок
За заливката:
200 мл течна сметана
1 бр. яйце
1-2 с.л. готварска извара (може и да се пропусне)
сок от 1/2 лимон
2 скилидки чесън
копър, магданоз, девесил, босилек
50 г чипс
сол
Оризът се сварява до полуготовност. През това време се приготвя заливката, подправките и чесънът се нарязват на ситно, разбива се яйцето със сметаната и останалите продукти, докато се получи гъста смес. Добавя се натрошеният чипс. Рибата се подправя с лимонов сок, сол и черен пипер. Свареният ориз се посолява, ако е необходимо, и се разстила в тавичка, върху него се нарежда рибата, отгоре се изсипва полученият крем. Пече се във фурна на 180 C около 30 минути, докато добие златиста коричка. Рибата става по-сочна, ако е печена на микровълнова фурна с грил, за около 10 минути.