Хрупкав микс
Продукти: 3 л вода, 6 с.л. едра сол, 1 ч.ч. оцет. Зеленчуци по избор: керевиз, зелени домати, моркови, цветно зеле, чушки - най-подходящи са жълти, но може и зелени.
Начин на приготвяне: На дъното на бурканите се слагат клонки керeвиз. Върху тях се нареждат цели надупчени зелени домати, накъсано на розички цветно зеле, нарязани на две моркови, зелени чушки, цепнати леко на връхчето. В средата и най-отгоре на буркана се слагат пак стръкчета целина.
Приготвя се саламурата, като се слагат водата и солта да заврят. После се изсипва оцетът, разбърква се и се снема от огъня. Веднага се заливат приготвените със зеленчуците буркани. Затварят се с капачки. 2-3 дни бурканите се обръщат нагоре-надолу по 1-2 пъти на ден. Туршията е готова след няколко дни.