Шарена мързеливка туршия
Продукти: зеле - 1 кг, моркови - 2 кг, домати - 2 кг зелени, камби - 2 кг, целина - 1 глава с листата, корнишони - 1 кг, чесън, черен пипер - на зърна, копър, листа от вишна.
Марината за 3-литров буркан: оцет - 250 мл, до долната резка на буркана, сол - 4 с.л. равни, захар – 5-6 с.л. равни, аспирин - 3 броя.
Начин на приготвяне: Всички зеленчуци се измиват, почистват и се нарязват както ви харесва. Може да оставите по-малките цели. На дъното на буркана се слагат всички продукти за маринатата, аспирините, копърът, листата от вишни. Допълнете буркана със зеленчуците. Кипнете вода в голяма тенджера и долейте в буркана, докато още е вряла. Затворете с капачка и обърнете буркана с капачката надолу. 3-4 дни обръщайте бурканите нагоре-надолу, за да се разтвори всичко и да се овкусят зеленчуците.