Банички с мая
Продукти:
1.2 кг брашно
1 ч.л. сол
40 г прясна мая
За плънката:
500 г сирене (солена извара)
100 г мазнина 200 г стопена мас за намазване при изпичане
Приготвяне:
Маята се разтваря в 400 мл хладка вода, добавят се сол и брашно и се омесва меко тесто. Оставя се да втаса. След като удвои обема си, се премесва още веднъж и се разделя на 4-5 топки. Разточват се на тънки кори. Всяка кора се намазва с мазнина и се поръсва с натрошено сирене. Навива се на руло. Готовото руло се срязва на 2 по средата и двете парчета се завиват на охлюв. Разточва се още веднъж всеки охлюв на кора 1 см. Слага се на сгорещен и намазнен сач. Запича се до зачервяване от едната страна. Намазва се обилно с мазнина и се обръща за да се опече и от другата страна.