Бърза и лесна мусака
5-6 едри картофи
250-300 гр кайма по желание
1-2 глави лук
1-2 зелени чушки
1-2 червени чушки
2-3 моркова
200-300 мл доматен сок
червен пипер
ронена чубрица
сол
риган
черен пипер
малко канела
пилешки бульон
за заливката:
1-2 яйца
2-3 супени лъжици брашно
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
малко вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготовлението на продуктите става едновременно. В тенджерка се слагат да се варят картофите, а в отделен съд се задушава каймата. Към нея като се задуши се прибавят лукът, чушките, морковите и като поомекнат се прибавя пилешки бульон, след това подправките. Когато е почти сготвена сместа се добавя доматения сок и се оставя да се посгъсти. През това време картофите се сваряват, обелват и нарязват на кубчета. Нарязаните картофи се прибавят към каймата и другите вече сготвени продукти, омесват се добре и се слагат в тава. Ако при смесването течноста не се е поела от картофите трябва да се остави малко на котлона докато изври. След това се изсипва заливката и се пече само отгоре, докато тя порозовее.