В пъпеша има фолиева киселина
Присъства в диетите при лечение на хемороиди и камъни в бъбреците, прочиства пикочопроводите. Целулозата в плода съдейства за заздравяването на кръвоносните съдове, а ензимите в него се отразяват добре на храносмилателната система. В пъпеша има и фолиева киселина, която успокоява нервната система. Малко хора знаят, че „райският плод“ включва в състава си и хормона на щастието.
Полезен е и за бременни, защото енергизира организма и гони умората. Някой го използват като козметичен продукт за по-бърз растеж на косъма. Но колкото и да ви се услажда, трябва да внимавате с този летен плод, тъй като е тежка храна и се усвоява по-бавно от организма. Да се приема поне 2-3 часа след основното хранене и да не се смесва с млечни продукти или яйца. Не се препоръчва на диабетици!