Важна ли е фолиевата киселина
Фолиевата киселина е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки. Освен това играе важна роля за произвеждането на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), както и за клетъчното делене.
Тежката фолиева хиповитаминоза (недостиг на фолиева киселина) може да предизвика състояние, наречено мегалобластна анемия и това състояние най-често възниква през последния триместър от бременността. Настъпва увеличаване на черния дроб, сърцето и далака и плодът може да бъде под заплаха.
Навременното лечение на мегалоблостната анемия предотвратява появата на спина бифида (spina bifida) у новороденото. Това е вродена генетична малформация, която се изразява в дефект в гръбначния стълб.
Във връзка с нормалното протичане на бременността и намаляването на риска от развитие на spina bifida у новороденото се препоръчва приемането на фолиева киселина да започне поне 1 месец преди забременяването и да продължи през първите 3 месеца от бременността. В случай, че бременността не е планирана, започнете приемането на фолиева киселина веднага след установяването й. Тъй като е трудно да предвидите началото на бременността, се препоръчва на всяка жена, която има вероятност да забременее да приема по 0,4 милиграма фолиева киселина дневно.
Естествени източници на фолиева киселина са тъмнозелените листни зеленчуци, морковите, маята, черения дроб, жълтъка, пъпеша, кайсиите, тиквата, авокадото, фасулът, пълнозърнестото и ръженото брашно. Жените в детеродна възраст (в т.ч. бременност) трябва да консумират завишени количества от тези храни.
Разбира се, няма универсални препоръки какво количество фолиева киселина да се приема по време на бременността. Повечето доктори препоръчват допълнителни количества главно на пушачки, алкохолички, наркоманки или стриктни вегетарианки.