Вкусни бухтички
1 ч.ч. (260 гр.) гъсто кисело мляко
2 ч.л. (16 гр.) сода бикарбонат
4 ч.л. (25 гр.) захар
4 яйца – 218 гр.
1 ч.ч. (125 гр.) настъргано сирене
465 гр. брашно
30 гр. брашно за оформяне на бухтите
1 – 1 ½ ч.ч. олио за пържене на бухтите
Начин на приготвяне:
В голяма купа се смесват содата и киселото мляко. Млякото шупва. Добавете яйцата и захарта и разбъркайте добре, докато се получи гладка смес. След това прибавете настърганото сирене. Разбъркайте сместта отново. Последно се добавя брашно. Когато сместта се сгъсти достатъчно, я прехвърлете на домакински плот поръсен с брашно и омесете меко тесто. Тестото ми пое точно 465 гр. брашно. Доста е меко, но не добавяйте повече. Просто при по-нататъшната му обработка ще наръсвате обилно с брашно работният плот. Тестото се разделя на половина, за да може да се работи по-лесно. Работната повърхност се наръсва с брашно. Всяка половинка се оформя на дълъг, дебел фитил. Дължината му приблизително е около 35 см. Всяко руло се нарязва (с нож потопен в брашно), на парчета със ширина около 1.5 см. Всяко от парченцата се топва в брашно от двете страни на разреза. С ръце (потопени в брашно) се оформят кръгли плоски бухти с дебелина около 3-4 мм. Нареждат се върху нъсена с брашно повърхност. Не правете много, за да не засъхват. Ще ви трябват поне десетина готови за начало, за да може да смогвате да ги пържите и дооформяте останалите. Пригответе си подходящ съд, в който ще слагата изпържените бухти, ще ви е нужна и една вилица, с която да ги обръщате по време на пърженето и да ги изваждате от мазнината. Нагрейте олиото и в него пържете по няколко бухти (колкото ви позволява големината на съда, в който пържите). Трябва да се зачервят добре и от двете страни