Втори довод – храносмилателен
За да се преработи пълноценно храната, тя трябва да бъде сдъвкана бавно. Големите парчета нарушават моториката на стомашно-чревния тракт с всички произтичащи от това последствия. Те водят например до неприятното състояние, което обикновено се описва като “подуване на стомаха”. Да се дъвче дълго и внимателно е необходимо и поради факта, че преработването на храната започва още в устата. Това се отнася преди всичко за въглехидратите, които се разграждат под въздействие на съдържащия се в слюнката фермент амилаза. В слюнката се образува и веществото муцин, което помага за мекото придвижване на храната по хранопровода към стомаха. За да може муцинът да се произведе в достатъчно количество, трябва да се направят не по-малко от 20 движения на челюстта. Мързи ви? Напомнете си, че “сухият залък” травмира нежната лигавица на хранопровода, и ентусиазмът ви за бавно предъвкване ще се възвърне.