Гофрети рецепта
500г. брашно
25г. мая
300мл. прясно мляко
6 жълтъка
6 белтъка
200г. меко масло
250г. захар
ванилия или канела
щипка сол
Начин на приготвяне:
Натрошете маята в чашка. Прибавете няколко супени лъжици хладко мляко и малко брашно.
Направете кладенче в брашното, а ванилията и солта разпределете по периферията. В кладенчето сложете маята, жълтъците и белтъците, разбити с вилица като за омлет, и прясното мляко. Започнете да месите на тесто, прибавяйки брашното в кладенчето отвън навътре, докато получите хомогенна смес. Покрийте и оставете да втаса на топло 15 минути.
Добавете мекото масло и захарта. Омесете с длани, като с едната натискате, а с другата завъртате тестото. Тестото трябва да стане твърдо, но не прекалено и да може да се оформи на топка. Покрийте и оставете да втасва още 15 минути.
Накъсайте на парчета от по 100 до 150г. едното в зависимост от големината на гофретника. Печете в нагрят и намазан гофретник, като колкото дупките му са по-дълбоки, толкова по-дълго е печенето.