ДИЕТИЧЕН ДЕСЕРТ С ИЗВАРА
500 гр. обезмаслесна (нискомаслена) извара - 0,6%
50 гр. белен банан (приблизително половин голям банан)
200 гр. почистени от сърцевината ябълки (2 ср. големи ябълки)
Възможни допълнения към ястието:
канела - добива незабравим вкус
2 ч.л. с връх какао - за получаване на шоколадов вкус
кокосови стърготини - завишава калоричността
бадеми - завишава калоричността
Приготовление
Добре измитите и нарязани плодове се поставят в купа заедно с изварата и се разбиват с пасатор. Ястието може да се приготви още по-бързо, като всички продукти се разбиват с блендер на каша.
"Екперементирайте! Това ястие е прекрасен източник на белтък, колко са полезни извара и плодове Вие всички знаете. Можете да използвате само яблъки или само банани, зависи от предпочитанията и целите Ви. Пробвах и с портокали - вкусно! Със сливи е приятно. С киви и с ананас за съжеление не се получава хубаво, много е кисело и семките на кивито правят ястието горчиво, както и прекалено течно.
Ястието е богато на пълноценен белтък от ендроден произход. Съдържанието на въглехидрати в състава му е умерено в отношение 1:2 спрямо белтъка, а съдържанието на мазнини е нищожно. Ястието има нисък гликимичен индекс и сравнително бърза смилаемост спрямо процента си белтък. От изброеното дотук следва, че 200 - 400 гр. от ястието са подходящи за закуска, междинно хранене или след тренировъчно хранене.
Забележка: Поради наличие на органични киселини и лесно ферментиращи захари в ястието, срокът му на годност възлиза на най-много 12 часа. Съхранявайте го на студено и сухо място (хладилник, хладилен шкаф, хладилен сак) и го приготвяйте ден за ден!