От дълги години маята се използва като както в производството на тестени изделия и пивоварството, така и в здравословното и спортно хранене. Бирената мая представлява добавка, която има повече общи неща с бирата, отколкото с обикновената готварска мая. Причината се крие във факта, че бирената мая е обработена по технология, която умъртвява микроорганизмите, но без да засяга витамините и минералите, които се съдържат в тях. При готварската мая дрождите са живи.
За производството на различните видове мая /бирена, хлебна, винена/ могат да се използват огромна група еукариотни едноклетъчни организми от царството на гъбите. Характерна черта на тези микроорганизми / дрожди / е, че имат свойството да ферментират , което означава, че превръщат въглехидратите в алкохол . Процесите на ферментация се използват в производството на алкохолни напитки, тестени изделия и разнообразни други продукти.
Благодарение на дългите години селекция, в наши дни са отсяти отделните групи микроорганизми, които носят повече или по-малко полза и по-малко или почти никакви токсични елементи. По този начин се е достигнало до откриването на дрождите Сахаромицес /Saccharomyces/.
Така стигаме до извода, че бирената и хлебната мая са братовчеди в семейството на т.нар. „ благородни микроорганизми “. И двата вида мая са представители на рода Сахаромицес. Думата произлиза от старогръцки език и означава „сладка плесен“. Използваните в бирената мая дрожди са от вида Saccharomyces cerevisiae. Те превъзхождат останалите си събратя по количеството полезни витамини и вещества, които се съдържат в тях.
Думата Cerevisiae произлиза от латински и в буквален превод означава „пиво“. Преди пакетирането им като хранителна добавка, бирените дрожди преминават през специален процес, който е свързан с автосмилане. Той се състои в предизвикване на контролирана клетъчна смърт и ензимите в бирените дрожди смилат последните до: витамини, аминокиселини, минерали, липиди, пептиди, киселини и различни фрагменти със сложен химичен характер.