За какво се използва бахара в кулинарията
Обединяващ миризмата на канела, индийско орехче и карамфил, бахарът има отличителен и характерен по-лютив и пиперлив вкус. За едно готвене с бахар са достатъчни само 3 - 4 зрънца. Свикнали сме да го влагаме в някои супи и ястия от риба, дивеч и говеждо месо.
Често бахарът се слага в някои видове туршии и готови колбаси. Бахарът се превръща в една от най-популярните подправки през късното Средновековие. От тази епоха води началото си традицията в Европа с бахар да се подправят дивеч, телешко месо, различни риби.
Интересно е, че бахарът е подправка, която идва далеч от нашите земи, но от дълги години се използва традиционно в българската кухня. Бахар се слага още в сосове, зеленчукови ястия, маринати, месни консерви, рибни и други ястия. Доста подходящ е за овкусяване на ориз.
Доста успешно бахарът се комбинира с черен пипер, целина, лук, чесън и дафинов лист. Освен това, малките тъмни и овални зрънца са неизменна съставка от състава на ароматното къри.