За какво се използва дивият лук в кулинарията
Кулинарна употреба на дивия лук
Крехките и нежни тънички листа на дивия лук са високо ценени в кулинарията. С техният деликатен вкус, който е нещо средно между зелен чесън и лук, малките перца на шивеса намират интересно приложение. Те лесно губят от вкуса си, след като претърпят кулинарна обработка или се изсушат. Затова и най-пълноценно можете да се насладите на вкуса и аромата на сибирския лук, ако го консумирате в прясно състояние като подправка към салати и различни ястия.
Див лук може да се добави в почти всички кулинарни специалитети, които се приготвят с останалите видове лук, с тази разлика, че е добре да го прибавяте към края на готвенето. Дивият лук прекрасно се съчетава с млечни продукти, като придава специфичен и интересен привкус на млечни сосове, извара и салати със сирене. Много подходящ е за овкусяване на ястия с яйца, картофи, като картофената ви салата или пюре ще очарова всеки, който има честа да опита вашите специалитети.
Дивият лук успешно се добавя като подправка в топли или студени супи – сушен, прясно нарязан или смачкан. Също така се чувствайте свободни да го поръсвате скълцан върху различни местни ястия, панирани хапки и шницели, различни запеканки и солени пайове, наденички, крокети и др. Всеки сметанов сос ще добие уникален вкус, ако накрая му добавите ситно скълцан див лук.
Освен това резанецът е перфектен за украса на кулинарни шедьоври, като широко се използва в най-добрите ресторанти по света, за да се придаде по апетитен или пък уникален вид на ястието. Доста добре се съчетава и с вкуса на пуешко или риба. Дори запечена филия с масло, поръсена с див лук, ще достави удоволствие на сетивата ви.
Дивият лук се използва в различни хлябове, масла и дори за овкусяване на оцет. В Полша традиционно дивият лук се поднася със сирене и извара, а едно типично лятно шведско ястие е херинга с див лук. Всъщност дивият лук е един от най-важните подправки в френската кухня наред с естрагона, кервела и магданоза. Симбиозата между тези 4 аромата в равни количества всъщност представлява френска комбинация от свежи подправки Fines Herbes. По пазарите симпатични вързопчета от сибирски лук може да намерите целогодишно, като цената му е около 3-4 лв.