Див лук-за какво и как да го използваме

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
За какво се използва дивият лук в кулинарията
84159

За какво се използва дивият лук в кулинарията

Кулинарна употреба на дивия лук

Крехките и нежни тънички листа на дивия лук са високо ценени в кулинарията. С техният деликатен вкус, който е нещо средно между зелен чесън и лук, малките перца на шивеса намират интересно приложение. Те лесно губят от вкуса си, след като претърпят кулинарна обработка или се изсушат. Затова и най-пълноценно можете да се насладите на вкуса и аромата на сибирския лук, ако го консумирате в прясно състояние като подправка към салати и различни ястия.

Див лук може да се добави в почти всички кулинарни специалитети, които се приготвят с останалите видове лук, с тази разлика, че е добре да го прибавяте към края на готвенето. Дивият лук прекрасно се съчетава с млечни продукти, като придава специфичен и интересен привкус на млечни сосове, извара и салати със сирене. Много подходящ е за овкусяване на ястия с яйца, картофи, като картофената ви салата или пюре ще очарова всеки, който има честа да опита вашите специалитети.

Дивият лук успешно се добавя като подправка в топли или студени супи – сушен, прясно нарязан или смачкан. Също така се чувствайте свободни да го поръсвате скълцан върху различни местни ястия, панирани хапки и шницели, различни запеканки и солени пайове, наденички, крокети и др. Всеки сметанов сос ще добие уникален вкус, ако накрая му добавите ситно скълцан див лук.

Освен това резанецът е перфектен за украса на кулинарни шедьоври, като широко се използва в най-добрите ресторанти по света, за да се придаде по апетитен или пък уникален вид на ястието. Доста добре се съчетава и с вкуса на пуешко или риба. Дори запечена филия с масло, поръсена с див лук, ще достави удоволствие на сетивата ви.

Дивият лук се използва в различни хлябове, масла и дори за овкусяване на оцет. В Полша традиционно дивият лук се поднася със сирене и извара, а едно типично лятно шведско ястие е херинга с див лук. Всъщност дивият лук е един от най-важните подправки в френската кухня наред с естрагона, кервела и магданоза. Симбиозата между тези 4 аромата в равни количества всъщност представлява френска комбинация от свежи подправки Fines Herbes. По пазарите симпатични вързопчета от сибирски лук може да намерите целогодишно, като цената му е около 3-4 лв.

1 2 3 4
5
6
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft