Фините тъмносинкави макови семена (Papaver somniferum) се добиват от сорт на сънотворния мак, наречен маслодаен. Макът се култивира успешно в много страни с топъл климат, включително и у нас. Семената са дребни с белезникав или сив цвят, със специфичен аромат и употреба в кулинарията.
Макът е едногодишно тревисто растение. Самото маково семе е разположено в капсули, които остават, след като увехне цветът. Най-много се използват в сушен вид. Семената са дребни, приличат на тънки твърди зрънца. Притежават фин вкус на ядки, а цветът им преминава от синьо-сив до бял или жълто-кафяв. Синьо-сивите са дълги около 1 мм, а белите са по-малки.
По-големите макови семена се считат за европейски, защото се използват често върху хлябовете, багетите и сладкарските изделия. Белите, считани за индийски, средноизточни и азиатски се използват повече в тамошната кулинария. Във вкусовете на тези два вида маково семе се долавя доста малка разлика.
Предполага се, че маковете са се появили първо по Средиземноморието, в Индия, Турция и Иран.