![За какво се използва маковото семе в кулинарията](https://i.zajenata.bg/images/4/big_b6c94dc353f99e488045a95b8c616287.jpg)
За какво се използва маковото семе в кулинарията
Свикнали сме да влагаме макови семена в различни печива – хлябове, сладкиши, бисквити и като плънка на същите. Важно е да се знае, че маковото семе се мели изключително трудно, а от организма не може да се усвои пълноценно, ако не е смляно или поне натрошено.
Маково семе се използва често в салати и различни тестени изделия, но предварително запечено или престояло в гореща вода повече от 3 часа. Когато използваме семето в салати е препоръчително да го запечем преди това, което прави техния вкус и аромат по-силен. Когато използвате маковото семе при приготвяне на сладкиши или баници е добре да бъде залято с вряла вода и да престои така от 1 до 3 часа преди употреба. Съхранявайте маковото семе на сухо и проветриво място.
Финият аромат и вкус на маковото семе, подобни на орех, се усеща след изпичане или сваряване. В семенцата, които използваме за печени сладки, хлебчета, плънки на пасти, козунаци и др. няма наркотични вещества. Макът подхожда на някои видове сосове и меса. Маковите семена допълват чудесно меда, намазан на хляб. Служат за подправка на зеленчуци и кореноплодни и на сосовете, които ги овкусяват. Поръсени върху салата от зеле, моркови и майонеза, създават цветови и вкусов контраст.
Опитайте да сложите маково семе, когато приготвяте картофи със сметана и в ястия на фурна, а понякога и в ястия с риба. В Турция те често присъстват в десертите, в Индия ги използват за сгъстяване на сосове, а в Израел, Германия и славянската кухня – при готвене на нудли, риба и вегетариански ястия, както и в допълнение към хрупкави бисквитки.