За какво се използва чувен в кулинарията
Най-известното приложение на чувен е за направата на вкусната тахан халва. Ако се престрашите сами да си направите, рецептата е следната:
Необходими продукти: 2 кг захар, 2 кг сусамов тахан, 500 г глюкоза, 1 г лимонена киселина, 150 г течен чувен.
Начин на приготвяне: за да си приготвите течен чувен, сварете корените му в продължение на два часа и половина, след което прецедете отварата. Смесете захарта с вода, до получаването на сироп, който се вари, докато се отделят балончета, които пукат. Смесете сиропа с глюкозата и като заврят ги изсипете в друг съд в вече врящия течен чувен. Варете сместа докато при пускане на капка от нея в студена вода, се образува топче, което се троши. След това изсипете много бавно и при непрекъснато разбъркване в съд със сусамовия тахан. Получената смес се насипва във форми, застлани с пергаментова хартия и се оставя да изстине.