Обикновено по празниците хората се отпускат, отдават се на почивка и покрай веселбата забравят за опасностите, които застрашават здравето им. За какво да внимавате по Великден и как да изкарате празника си „безаварийно“?
По големите празници, какъвто е Великден, хората са най-застрашени от преяждане . Събрани около масата, унесени в сладки приказки, те не усещат кога са прекрачили границата на хранителния баланс. Преяждането може да доведе до неприятни последствия – стомашно-чревни разстройства, гадене, световъртеж, обриви. За да избегнете подобни проблеми, вземете мерки. Хранете се бавно, за да може организмът да усвоява храната.
Заменете някои продукти с други (например газирани напитки със сокове, млечния шоколад с натурален) и внимавайте кои храни смесвате. Вместо агнешко печено, заложете на „агнешка дроб чорба“. Специалисти твърдят, че когато „прекалите“ със супата, стомахът се разширява и организмът разбира веднага, че е време да приключи с храненето. Докато при други ястия тялото се нужда от средно 15мин. време, докато изпрати сигнал на мозъка, че вече сте сити.