Риск от салмонелоза
Най-сериозното заболяване, за което трябва да внимавате по Великден , е салмонелозата . Виновник за нейната поява е бактерията салмонела, която може да се крие в престояли на топло, прекалено рохки, с изостанал срок на годност или развалени яйца. Салмонелоза може да прехванете и ако сте консумирали агнешко месо, което не е минало качествена термична обработка.
Беленето на варени яйца с немити ръце също може да ви донесе неприятните симптоми на заболяването – висока температура, дехидратация, коремни болки, диария. За да се предпазите от салмонелоза, задължително сядайте на масата с чисти ръце. Купете си таймер за варене на яйца и термометър за месо, за да сте сигурни, че не са сурови. Дръжте продуктите, застрашени от салмонела, в хладилник, защото слънцето може да активира бактерията.