Как да използваме ядките
В сладкишите заменете олиото с ядки. 100 г ядки съдържат приблизително 50 г мазнини, но и 15-20 г протеин, а протеин в олиото няма. Ако трябва да използвате 1 ч.ч олио (около 200 мл), използвайте 400 г ядки.
Съдържание в 100 гр. на най-често използваните сурови ядки:
Орехи: 654 калории, 15 г протеин, 65 г мазнини, 14 г въглехидрати, 7 г фибри
Лешници: 628 калории, 15 г протеин, 60 г мазнини, 17 г въглехидрати, 10 г фибри
Бадеми: 575 калории, 21 г протеин, 49 г мазнини, 22 г въглехидрати, 12 г фибри
Фъстъци: 567 калории, 26 г протеин, 49 г мазнини, 16 г въглехидрати, 9 г фибри
Тиквено семе белено: 559 калории, 30 г протеин, 49 г мазнини, 11 г въглехидрати, 6 г фибри
Кашу: 553 калории, 18 г протеин, 44 г мазнини, 30 г въглехидрати, 3 г фибри