"Моцаре" означава "отрязвам", тъй като отделните порции не се поставят в калъпи, а се отрязват от големи късове прясно сирене, които впоследствие преминават през саламурена баня и така се пакетират. Специалисти твърдят, че това е тайната за голямата трайност на продуктите. С почти бял, порцеланов цвят, гладка перлена повърхност и липса на твърда коричка, моцарелата печели все повече привърженици.
Без съмнение за всяко сирене най-важният момент е технологията на производство. Всеки сорт има свой индивидуален метод на производство, и въпреки това съществуват няколко процеси и фактори, които са общи за всички видове сирена.
Моцарела е сирене, което се приготвя от биволско мляко и произхожда от областта Кампания, простираща се около Неапол. През Втората световна война нацистите успявят да унищожат огромна част от стадата биволи, в резултат на което в един дълъг период от време сиренето се произвеждало само от краве мляко.
Днес оригиналната моцарела е доминираща, но големи количества моцарела от краве мляко се произвеждат само в Италия.
Биволската моцарела е значително по-мека и по-добра на вкус. Прави се на малки, почти овални топки и винаги е много бяла на цвят.
Искате да си направите домашна моцарела? Предлагаме ви чудесна рецепта за вкусна моцарела в домашни условия.
Из