Независимо колко вредно е да се ядат тестени продукти, българската кулинарна традиция повелява на масата ни винаги да присъства хляб. Той може да бъде приготвен по най-разнообразни начини. Могат да се направят мънички питки, голяма пита, пърленки. Всеки, който е прекарал някакво време на село, си спомня онзи хляб, който имаше страхотна хрупкава коричка и много мека среда.
Пърленката представлява нещо като палачинка от тесто, която се пече. Става като хляб с тази разлика че е по-хрупкава и много наподобява питка за джоб. За да си приготвите пърленка у дома, не са ви необходими кой знае какви продукти. Ние ще ви предложим да си направите чеснова пърленка с риган. Ако предпочитате – просто сменяте заливката, тестото е универсално за всякакви пърленки.
Първата тънкост при приготвянето е свързана с броя яйца – може да добавите 1 яйце, както е в повечето рецепти, но спокойно можете да си направите хлебчетата и без него. Да видим сега кои са необходимите продукти, каква е технологията и къде е майсторлъка в направата им: