Канелата е една от подправките с най-високо съдържание на антиоксиданти. Уважавана от почти всяка култура от векове, тя се откроява със своите сладък вкус и приятен специфичен аромат. Канелата притежава и няколко забележителни лечебни качества: стабилизира кръвната захар , ограничава възпаленията, стимулира имунитета, регулира функционирането на нервната система
Канелата се извлича от вътрешната кора от специално семейство дървета с родово име Cinnamomum. Те растат най-вече в Югоизточна Азия като Шри Ланка (о. Цейлон) е най-големият производител на канела - страната осигурява 80-90% от количеството.
Канелата е и може би най-старата подправка в света – неколкократно е споменавана дори в Библията - като съставка, която Мойсей използва в мирото. Канелата тогава била толкова ценена, че била по-скъпа от златото.