Как да съхраняваме копър
Свежият копър е необходимо винаги да се съхранява в хладилник или увит във влажна кърпа или със стъбла, поставени в контейнер с вода. Тъй като е много крехък, дори ако се съхранява правилно, копърът ще се запази свеж само за около два дни.
Друг вариант е да напръскате леко стъбълцата на копър с вода, след което ги увийте свободно в кухненска хартия и ги затворете в пластмасова кутийка или плик, които се поставят в хладилника. Така копърът може да остане свеж до седмица или по-дълго.
Можете също да подрежете стъбълцата на копърта отдолу и да ги сложите в чаша със студена вода, леко да обгърнете стръкчетата копър с влажна кухненска хартия, а след това отгоре завийте свободно с найлонова торбичка или плик. Така копърът ще е готов за съхранение в хладилника и няма да поеме от миризмата на останалите продукти в него.
Копърът може също да се съхранява и замразен, цял или нарязан, в херметичен контейнер. Добре измит и изтръскан от водата, копърът се поставя в изправено положение в найлонов плик с цип и е готов за замразяване. Пресния копър може да бъде замразен за период до два месеца, но зеления мз цвят ще потъмнее след това. Не е необходимо да се размръзват стръковете копър преди да се използват.