Как се диагностицира предиабет
Предиабетът се диагностицира с измерване на кръвната захар „на гладно” и два часа след нахранване (на гладно означава, че изследването се провежда поне 8 часа след последното нахранване, т.е. рано сутрин!).
При абсолютно здрав човек кръвната захар на гладно е под 6,1ммол/л. При стойности по-високи от 7 ммол/л вече се говори за диабет. Граничните стойности между 6,1 и 6,9 ммол/л показват нарушен глюкозен толеранс.
Измерването на кръвната захар на 2-рия час след нахранването диагностично се осъществява с обременяване със 75 г глюкоза, при което на втория час нормално кръвната захар не надвишава 7,8 ммол/л. При стойности над тази, до 11 ммол/л се наблюдава нарушен глюкозен толеранс и инсулинова резистентност. Именно тези две състояния се означават като предиабет.