Киселото зеле е традиционна зимнина за българина. Освен, че притежава чудесни вкусови качества и е в основата на много традиционни български ястия, киселото зеле е и много полезно за организма, особено през дългите зимните месеци, когато обикновено страдаме от недостиг на витамини. Преди всичко то е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този ценен продукт дори могат да покрият половината дневна нужда от витамин С.
Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри вашето храносмилане и микрофлората на стомашно-чревния тракт.
Приготвянето на кисело зеле в домашни условия е лесно, но все пак трябва да се вземат предвид някои „тънкости“.