Как се приготвят и стерилизират домати с магданоз
Стерилизирани белени домати
Необходими продукти: 5 кг узрели домати, 5 листа от керевиз, 3 глави лук, сол.
Начин на приготвяне: избирате първо по-меките домати и ги нарязвате на четвъртинки. След това ги посолете и ги оставете на котлона в подходящ съда да се задушат. Към тях трябва да добавите лука нарязан на ситно, както и листата от керевиз. Оставете за десетина минути на котлона, след което ги намачкайте, за да станат на пюре.
Останалите домати трябва да обелите, а това най-лесно става, ако ги бланширате. Сложете ги за няколко секунди във вряла вода, след което ги извадите и ги намокрите със студена вода. По този начин обелването е много лесно.
След това ги нареждате плътно в подходящи буркани и заливате с горещото доматено пюре – течността трябва да стигне на 1 см под ръба на буркана. Затворете с капачки и стерилизирайте за около 15 – 20 минути.
Ако не обичате керевиз или не ви се струва подходяща подправка, можете да я замените с магданоз. Ако слагате от него, не е необходимо да го задушавате заедно с лука и доматите.