Какви билки са подходящи за кожата
При тези заболявания билките се прилагат предимно външно под формата на компреси, промивки, бани, лапи и др. Използват се много билки съдържащи етерични масла, танини, кумарини и други вещества. Билки с противовъзпалително и антимикробно действие са лайка, чесън, орех, агримония, къпина, луличка и др. Противосърбежно и успокояващо е действието на ментата, лайката, хмела, маточината, имела и др. Билки с тонизиращ ефект върху кожата са гръмотрън, малина, червен кантарион, хвойна, горска ягода и др. Заздравяването на раните се усилва от черния оман, лазаркинята, полския хвощ, копривата, изсипливчето, жълтия кантарион и др. Мазоли се лекуват обикновено с лапи от росянка, от млади листа на бръшлян, прясно счукани листа от лук, зрял суров разрязан домат и от свежи надземни части на змийско мляко. Изгаряния на кожата се лекуват с компреси и кашица от билките коприва, бяла мъртва коприва, лечебна звъника, картофи, невен,очиболец, лен, сок от алое и др. При сърбеж вътрешно се прилагат дилянка, коприва, бял оман, мента, репей, бяла мъртва коприва, риган, хвойна и др. Старчески сърбеж се лекува с великденче и с комбинация от хвощ, пача трева и бударица. Те се прлагат и при лечение на екземи, алергичен дерматит и уртикария. Благоприятно въздействие при екземи имат следните билки: ефедра, коприва, бял равнец, сладник, трицветна теменуга и др. При мокрещи екземи с добри резултати се прилагат локално очиболец, глухарче, синя жлъчка, хмел, звъника, невен, орех, широколист живовлек, бяла бреза и др. При алергичен дерматит се прилагат бяла мъртва коприва, босилек здравец, копър, маточина, анасон, семена от дюла, пресен картоф (кашица), мащерка, хмел, бял оман, хвощ, орех, камшик, лазркиня, сок от целина и др. За лечение на брадавици се използват маточина, камшик, чубрица, бръшлян, змийско мляко, кромид лук, чесън и др. При херпес се прилагат орех, липа, камшик, маточина, трицветна теменуга, жълта комунига, дъб, горски слез, ружа, лайка и ленено семе. С антимикотично действие са бялата бреза, дивият чесън, лютивата мента, кромидият лук, резенето, босилека и змийското мляко.