Какви полезни вещества и витамини съдържа цвеклото
Освен богатия набор от витамини в червеното цвекло се съдържа богат коктейл от минерали и микровещества:
Йод - полезен е при хората с понижена функция на щитовидната жлеза;
Цинк - освен за здрави нокти и коса, цинка е важен елемент при хората, които страдат от диабет, защото удължава действието на инсулина.
Магнезий - Затруднява образуването на тромби в кръвта, по този начин намалява ризка от поява на тромбофлембоза.
хлор - Хлора въпреки, че повечето хора го свързват с опасните му свойства. Този елемент попада в малки количества и от храната и играе важна роля в организма - прочиства жлъчния мехур и бъбреците, намалява силата на алергичните реакции.
Витамин U - Изключително ценен витамин за хора с афти и язви по стомашната лигавица, помага за по-бързото възстановяване на лигавицата. Препоръчва се и на хората с афти в устата.
Бетаинът - Подобрява функцията на черния дроб, има важно значение за правилното усвояване на белтъците в тънките черва.
ниското ниво на калций (5%) и високото на натрий ( 50%) - Червено цвекло е много добър зеленчук за хората страдащи от честа поява на камъни в бъбреците и жлъчката. Това съотношение подобрява разтварянето на прашинките.