Какви са причините за гастроентерит
Причините за гастроентерит са много разнообразни. Вирусите и бактериите са най-честите от тях. Те са много заразни и могат да се разпространяват чрез заразена храна или вода. Инфекцията се разпространява от човек на човек по фекално-орален път – при лоша хигиена и замърсяване на храната с мръсни ръце.
Гастроентерит, причинен от вируси , обикновено продължава един – два дни. Някои случаи, дължащи се на бактерии обаче, могат да продължат много по-дълго време.
Около 50 до 70% от вирусните гастроентерити при възрастни се причиняват от Норовируси. Те са силно заразни и се разпространяват бързо. Заразяването с Норовируси става най-често при консумиране на контаминирана с тях храна или при докосване на различни замърсени предмети и поставяне на ръцете в устата след това.
Друг чест причинител на вирусен гастроентерит са Ротавирусите. Те засягат предимно деца в кърмаческа и ранна детска възраст и могат да причинят тежко обезводняване.Причинители на диария сред вирусите са и Аденовирусите, Парвовируси, Астровируси.
Бактериалните гастроентерити , за разлика от вирусните, протичат по-тежко, по-често водят до усложнения, а инфекцията може да засегне и други органи. Някои от бактериите, причиняващи гастроентерит, продуцират токсини, на които се дължат симптомите.
Инфекция с Escherichia coliможе да доведе до значителни усложнения от страна на бъбреците, особено в детска възраст. Други чести причинители на бактериален гастроентерит са Shigella, Salmonella,Campilobacter.
Заразяването със салмонелни бактерии става най-често при консумиране на заразена храна, но също и при близък контакт с птици и влечуги, които са носители на бактерията.
Разпространението на инфекцията със Shigella може да се осъществи при консумиране на заразена храна или вода, както и при плуване в замърсени водни басейни, а също и при хомосексуални контакти при мъже.
Заразяване с Campylobacter най-често става при консумация на сурово или недобре сготвено пилешко месо.
Паразитарните гастроентерити са по-рядко срещани от вирусните и бактериалните. Заразяването с тези малки организми става най-често при консумиране на замърсена вода или при плуване в замърсени водни басейни. Най-често гастроентерит причинява Giardia lamblia. Често заразяването става при поглъщане на вода от езера и реки, замърсена с животински изпражнения.
Друг причинител е Cryptosporidium, който се открива в чревния тракт на животните и се отделя с изпражненията им. Заразяването става по подобен на Giardia lamblia начин, но засяга предимно хора с намален имунитет.
Други незаразни гастроентерити могат са предизвикани от химични токсини, съдържащи се най-често в морските дарове, хранителни алергии, тежки метали, антибиотици и други медикаменти.