Какво представляват Коледните пости
Постът се нарича още Малка четиридесетница , за разлика от Великденските пости – Голямата четиридесетница. По време на Коледните пости не се разрешава консумацията на храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребяват, без сряда и петък. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино, както и в дните от Въведение Богородично (21 ноември) до Игнажден (20 декември) с изключение на средите и петъците от периода е разрешено да се яде риба. Това е втория по продължителност пост, а по строгост, заедно с Петровия пост е най-лек! Освен това не всички храни от животински произход са забранени за постещите, като освен рибата се разрешава хайвер, всякакви безгръбначни в това число миди, раци, калмари, охлюви и т.н. Изключение се прави за децата, бременните жени и болните хора.