Какво съдържа празът
Белтъчини
Захари- ниско съдържание- препоръчителен за диабетици
Минерални соли
Етерични масла
Микроелементи- магнезий, желязо, мед, калций, много високо съдържание на калий и много ниско съдържание на натрий- перфектната комбинация
Фолиева киселина- препоръчителен за бременни
Витамини- B1, B2, B3, B6, C и E
Фитонциди- с особено силно антибактериално и дезинфекциращо действие
18 аминокиселини, сред които най-важна Цистеинът- укрепващ имунната система, предотвратяващ чернодробни и сърдечни увреждания, използващ се като профилактично средство срещу косопад, астма, дори рак. Цистеинът забавя действието на свободните радикали, разрушаващи мозъчната тъкан. От тук идва и полезността му при хора, страдащи от Паркинсон.
Много малко калории- подходящ при затлъстяване
А сега погледнете как действат тези съставки или десетте причини да похапваме праз: