Какво съдържа ябълковият оцет
Ябълчна киселина от една страна унищожава патогените бактерии и гъбички, а от друга стимулира развитието на здравословната чревна флора. Затова редовната употреба на ябълков оцет повишава съпротивителните сили на организма срещу инфекциозни заболявания.
Калий – ябълковият оцет е богат източник на този ценен микроелемент, който неутрализира ефектите от прекомерната консумация на сол – повишаване на артериално налягане, появата на оттоци, нарушения в паметта и хронична умора, тъй като е антагонист на натрия. Затова, ако в менюто ви преобладават колбасите, полуфабрикатите и готовите храни (в които се влага прекомерно количество сол), приемането на 1-2 супени лъжици истински ябълков оцет със салатата или разтворени в чаша вода, могат да възстановят здравословният калиево-натриев баланс в организма ви.
Микроелементът бор е особено важен за здравето на костите. Той предотвратява загубата на костна маса, тъй като подпомага усвояването на калция и магнезия, които също можете да си набавите от ябълковия оцет. Благодарение на тези три важни минерала, ябълковият оцет е надеждна профилактика срещу остеропорозата. Високото съдържание на желязо в лесно усвоима форма пък предпазва от появата на анемия.
Ябълките и оцетът, приготвен от тях са богати на храносмилателни ензими. Това са белтъци, които участват в разграждането и усвояването на приетата храна, а при недостига им се появяват колики, подуване на корема и газове. Допълнително ябълковият оцет стимулира производството на стомашен сок и по този начин целия храносмилателен процес.
Пектинът е разтворима влакнина, която абсорбира и изхвърля токсините и тежките метали от организма, а най-богатият му източник са ябълките. Доказано е, че менюто, богато на пектин предпазва от сърдечно-съдови заболявания, понижава лошия холестерол и създава усещане за ситост (абсорбира вода и набъбва в стомаха), като същевременно възпрепятства усвояването на мазнините.