Какво трябва да избягвате по време на диетата
Богати на оксалати храни. Избягвайте консумацията на спанак, ревен, червено цвекло, фъстъци , какао, шоколад, чай и кафе. Соевите продукти като тофу и соево мляко също са с високо съдържание на оксалати, затова е препоръчително да не се приемат по време на диетата.
Натрий или сол. Избягвайте консумацията на готови продукти с високо съдържание на сол (натрий).
Добавки с витамин C. Прекомерното приемане на добавки със заместители на витамин C може да увеличи нивото на оксалат в урината. Препоръчително е да избягвате употребата на такива добавки. Вместо тях в умерено количество консумирайте богати на витамин C храни (цитрусови плодове, месести плодове, зеленчуци и червени чушки).
Пурини. Трябва да бъдат избягвани, тъй като те повишават концентрацията на пикочна киселина и съдействат за кристализацията на калция. Богатите на пурин храни като червеното месо , консервираната риба, карантията, пастета, мидите, хайвера и продуктите с мая също трябва да се избягват .