Кифли с шоколад
ПРОДУКТИ:
мая - 1 кубче
захар - 1 с.л.
сол - 1 с.л.
вода - 100 мл. топла
брашно - към 1 с.л. за получаване на кашичка
прясно мляко - 250 мл топло
вода - 250 мл топла
олио - 150 мл
брашно - около 1.2 - 1.4 кг
ЗА ПЪЛНЕЖА
шоколад - към 300 г натурален или шоколадов кувертюр
масло - към 120 - 130 г
ПРИГОТВЯНЕ:
Първите 4 продукта се разбъркват в купа заедно с малко брашно, колкото да се получи кашица. Оставя се да втаса.
Сипете кашицата в голяма купа с пресятото брашно и добавете топлото прясно мляко, водичка и олио. Замесете меко тесто и го оставете да почине.
След това го разделете на 8 топки. Всяка топка разточвайте и разделете на 6-8 триъгълника (все едно режете голяма пица).
Намажете триъгълниците с масло с четчица. В широкия край поръсете с настърган шоколад и завивайте на кифли, като внимателно притискате в краищата, за да не изтече шоколадът при печене.
Подреждайте кифлите с шоколад в намазнена тава или застлана с хартия за печене. Добре е да се оставят да втасат, но докато ги приготвите те самите втасват.
Намажете кифлите с яйце, разбито с малко вода и ги сложете да се пекат в умерено загряна фурна до готовност (за около 20 минути).