Кои храни да ползваме при гастрит
Хлебни изделия – бял хляб, препечен, сухари
Супи – всякакви зеленчукови супи, обаче пасирани, пилешка, от риба с по-малко подправки, супи с месо.
Основни ястия – нетлъсто месо, за предпочитане смляно, може да е всякакво – телешко, говеждо, заешко, пилешко, без свинско. Приготвяйте се варени или печени кюфтета, рула и други ястия с кайма. Цяло парче месо не е препоръчително, защото трудно се сдъвква и смила от организма. Може да го консумирате сварено и изчистено от жилите. Същото важи и за пилешкото месо и рибата.
Млечни продукти – кисело мляко, извара, сметана, но да не е кисела.
Яйца – може да ги консумирате варени, като внимавайте да са рохки или си правете омлети на пара.
Зърнени храни – макарони – всякакви видове, овесени ядки, пшенични ядки.
Зеленчуци – картофи, тиква, грах, зелен боб, карфиол, моркови, тиквички, цвекло, земна ябълка, зелена салата.
Десерти – пресни плодове, без кисели обаче. Варени и пасирани сладки плодове, пасиран компот, сокове, нектари, ако искате да ви е по-сладко използвайте мед.
Питиета – при всички напитки важи правилото да са със стайна температура – може да консумирате слаб чай и кафе, разредени с мляко или сметана, прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци, мляко с какао.