Кой плод за какво е полезен
Сокът от всеки вид плод има уникални свойства
Плодът киви тонизира и подмладява кожата .
Гроздето и мангото подхранват кожата, стимулират обмяната на веществата в нея.
Авокадото подхранва кожата с необходимите ненаситени мастни киселини, което пък е особено важно за суха и старееща кожа.
Фурмата омекотява и подхранва кожата (това е много полезно за порестата мазна кожа).
Лимонът и грейпфрутът помагат на кожата да избелее , избавят я от лунички и пигментни петна, затова препоръчваме в такива случаи да изтривате лицето или проблемния участък на кожата не един, а два-три пъти на ден.
Мандарината, освен осветляващо и освежаващо действие, придава на кожата и много красив отенък и здрав вид.
Замразените зрънца от нар също са прекрасно избелващо средство. Освен това те добре подхранват кожата. Особеното тук е, че не е желателно те да се втриват самостоятелно, а се смесват със сметана в пропорция едно към едно.
Бананите подхранват и овлажняват кожата. Освен това те са полезни и при възпалителни процеси. По-добре е да не се замразяват, а да се ползват в свеж вид. За тази цел трябва да се настърже половин банан на ситно ренде и да се нанесе като кашица на лицето.
Не по-лоши от екзотичните плодове са и нашите родни плодове и зеленчуци, особено тези, които сте отгледали в собствената си градина. Настържете ги на дребно ренде и също ги разделете на пакетчета. Процедурите се извършват по горепосочения начин.
Известно е, че кайсиите и прасковите освежават и подхранват кожата на лицето. Те са особено полезни за суха кожа. Освен това изглаждат бръчките, тонизират кожата, което е особено важно за увехналата и състарена кожа.
Морковът предпазва и лекува кожата от възпаления, обриви, малки ранички.
Доматът освежава и омекотява кожата, а също така способства за изглаждането й, за премахване на бръчките.
Краставицата освежава, омекотява, а също така тонизира кожата, което е особено важно при увехнала, и в същото време мазна кожа на лицето
.
Зелето свива порите, избелва, заздравява раничките.
Цвеклото освежава и подобрява цвета на лицето. В миналото именно цвеклото е било най-много използвано като козметично средство.
Картофът ефикасно изчиства и заздравява кожата.
Ябълката омекотява и овлажнява кожата, а освен това оказва избелващ ефект.
Крушата изчиства кожата на лицето. Тя е много полезна при пореста кожа, тъй като много добре свива порите.
Прилагайте процедурите със замразения сок само когато сте си в къщи и най-малко половин час преди да излезете на улицата, особено ако пък и времето е студено. Ако кожата ви е чувствителна или имате алергия към някои продукти, преди използването на плодовете проверете всеки един плод на малък участък от кожата зад ухото - дали няма да се появи алергична реакция. Тя се изразява в почервеняване или обриви. Ако това не се получи, смело използвайте тези плодове.
При образувана върху лицето “мрежичка” от кръвоносни съдове можете да използвате само размразени и образували кашичка плодове, а не ледени. Страдащите от това състояние, наречено куперозом, е полезно да използват замразен и след това размразен сок или настойка от червена офика. Сокът се изцежда от свежите плодове на офиката. А настойката се приготвя по следния начин: две супени лъжички сухи плодове се заливат с чаша вода, държат се на слаб огън от 3 до 5 минути, сместа се оставя да се утаи в продължение на един час, след което се прецежда. Кубчета от замразения сок или настойка използвайте за натриване на лицето.
Загледайте се в огледалото, но без да се стряскате от всяка малка бръчица или петънце, оглеждайте се с вяра в обновлението, тогава лицето ви непременно ще стане по-младо, по-свежо и по-красиво.