Консервиране на лозови листа с осоляване
Осоляването се смята за най-древния метод за консервиране на месо, корени, подправки и зеленчуци. Използването на обикновена готварска сол е екологично и безвредно за организма, за разлика от съвременните консерванти, които не винаги оказват благоприятно влияние на здравето ни.
Има няколко разпространени начина у нас.
Листенцата се измиват внимателно със студена вода, изцеждат се и се подсушават с мека кърпа. Събираме ги на купчинки, обикновено до 10 – 15, а после посипваме обилно с готварска сол, завиваме на руло и поставяме в чист буркан. Притискаме с пръсти, посипваме ги отново със сол и слагаме следващото руло с листа. Може да ги подредите изправени или едно върху друго.
Затваряме с капачка. Когато ще използваме листата за готвене, изваждаме внимателно количеството, което ще ни е необходимо, развиваме рулата и оставяме листата да се накиснат във вода няколко часа. Може да смените водата един-два пъти. Целта е солта да излезе и да не се пресоли ястието.
Друг метод на осоляване е, след като напълним буркана с навитите листа, да добавим сол и да залеем с вода, като течността трябва да покрива листата поне два сантиметра. Съотношението е 4 - 5 супени лъжици сол на литър вода.