Лесни курабийки
1 ч.ч. кисело мляко
10 г амонячна сода
20 с.л. захар
15 с.л. разтопена свинска мас
2 ампули ванилия
4-5 бр. яйца
брашно - колкото поеме за средно меко тесто (около 1.250 кг)
1 бр. яйце за намазване
захар за поръсване
Киселото мляко се разбива в купа. Към него се прибавя амонячната сода и се оставя малко да шупне. Добавя се захарта и се разбърква. Добавя се поизстиналата мас и пак се разбърква. Добавят се яйцата и всичко хубаво се обърква. Накрая се слага и ванилията. Брашното се пресява в легенче или друга подходяща съдинка и се прави кладенче. В него се изсипва сместа и се бърка тесто - отначало с лъжица, а после с ръце, докато се получи гладко, средно меко тесто. Завива се съда с вестник и найлон и се оставя да втаса поне 4-5 часа (аз го оставям едно денонощие завито в одеяло и на топло). После от тестото се разточва кора с дебелина 0.5-1 см и се изрязват форми по желание. Нареждат се в леко набрашнена тава, мажат се с яйце и се поръсват с кристална захар. Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до леко зачервяване.