Липсата на кои витамини провокира болестта
Липсата на витамин В12 определено води до развитието на т.нар. пернициозна анемия. Тя най-често е следствие от неспособността на организма да абсорбира витамин В12 от храната. Това е причината често при анемия да се предписва приемането на този витамин. Затова при подобен сигнал на организма пациентът трябва да започне да консумира по-често житни и животински продукти, които са сред най-добрите източници на витамин В12. Това са домашни птици, риба, яйца и млечни продукти.
Преодоляването на липсата на фолиева киселина в организма също е от важно значение. Всъщност този вид киселина е витамин от групата на В витамините и има изключително значение за нормалното функциониране на повечето органи. Най-добрите източници на фолиева киселина са:
-банани, портокали, плодове и някои видове сокове.
- черен дроб и яйца.
- разбира се, и лекарства, които се предписват по преценка на лекуващия лекар.