Мазните храни предизвикат подуване
Подобно, мазните храни също могат да предизвикат подуване и трябва да се избягват винаги, когато е възможно. Тези храни забавят храносмилателния процес и причиняват ферментация, което води до производството на повече газ.
Може да се подуете, когато започнете диета богата на фибри. Въпреки че храните богати на фибри подпомагат храносмилането, те също така произвеждат големи обеми газ докато се смилат.
Така че е добра идея постепенно да увеличавате приема на фибри , за да намалите подуването. Може да продължите, без да променяте диетата, очаквайки проблема с подуването да отмине, но така рискувате той да се усложни.
Присъствието на натрий в храната е друга причина подуването да се появява често. За това трябва да консумирате храни с ниско съдържание на натрий.
Печени картофи, пресни плодове и зеленчуци, печено месо са някои от добрите примери. Избягвайте консервираните и сухи супи , защото те съдържат големи количества натрий.