Маракуята /Passiflora edulis/ представлява вид увивно растение от семейство Страстоцветни. Маракуята произхожда Бразилия, Парагвай и Северна Аржентина. Растението цъфти в синьо, жълто, червено и много други багри. Размножава се чрез цветове и резници. Повечето от нас са опитвали вкуса на маракуята само от натуралните сокове, но малцина са опитвали самия плод. А определено плодът си заслужава да бъде опитан.
Наименованието на маракуя идва от произлиза от индианската дума “marau-ya” и в буквален превод означава „плод, който може да се яде на един дъх“. От латински език „passio” означава страдание, поради което маракуята много често е наричана мъченица. От английски език „passion fruit” пък означава „плод на страстта“.
Плодът маракуя има кръгла, леко овална форма и много сочна вътрешност, изпълнена със семки. Цветът на вкусния плод варира от тъмно-лилав до светло-жълт или тиквен. Има специфичен аромат, който наподобява мускус. Вкусът е сладко-тръпчив. Пурпурната маракуя се отглежда в тропиците и в субтропиците, а в по-малки количества в Южна Африка, Кения и Австралия.
Вътрешността й е доста по-ароматна и с по-голямо съдържание на сок от жълтата. Жълтата маракуя расте в топли тропически области, каквито са Хаваите, Бразилия и Шри Ланка. Тя има по-големи размери от пурпурната и съдържа три пъти повече провитамин А. За сметка на това, жълтата маракуя е с по-високо киселинно съдържание и затова не е особено подходяща за директна консумация.