Мекици с мая
яйца - 3 броя, кисело мляко - 400 г (1 кофичка), прясно мляко - 250 мл, брашно - 1, 5 к, олио - 50 мл, мая - 1 пакетче суха, сол - 1 ч.л., захар - 1 с.л., сода - 1 ч.л. бикарбонат, оцет - 2 - 3 капки, пудра захар - 200 г за поръсване
Разбийте яйца с телена бъркалка в купа и прибавете олио. Размийте маята в купичка заедно със 100 мл топла вода, сол и захар и разбъркайте. Прибавете маята към яйцата, след което сипете и киселото, и прясното мляко.
Разбъркайте содата с няколко капки оцет и прибавете към останалата смес. Започнете да замесвате тесто с брашното. Готовото тесто намажете с олио, доомесете с ръце и оставете да втаса за 1 час или малко повече.
От бухналото тесто отделяйте топки с големината на яйце и оформете мекици с намазнени ръце. Изпържете ги в сгорещено олио по 2-3 минути от всяка страна. Готовите родопски мекици поднесете, поръсени с пудра захар и добавка по желание.