19 Декември 2012
139154
Какво трябва да има на трапезата на Игнажден
В Родопската област Игнажден се назовава още хайвански празник
Според народното поверие този ден е началото на новата година
Много е важно какъв човек ще влезе пръв в къщата
Поверия за нераждалите жени на Игнажден
Какви са традициите на Игнажден в Източна България
Какво се прави на Игнажден
Преди изгрев слънце на празника...
Много е важно какъв човек ще влезе пръв в къщата
Добър или лош, защото според народните вярвания от това зависи каква ще е цялата година. Който пристъпи пръв прага на дома, се нарича "полазник", домакинята му дава игнатово кравайче и той сяда начело на трапезата.
Рано сутринта на Игнажден жените наклаждат огъня, слагат гърне с вариво и приготвят тесто за хляб. От него омесват колаци за всеки член на семейството и един колак, който оставят за Бъдни вечер. Приготвят се и малки гевречета ("подкови"), поръсени със сусам.
Дома
Любовни
Любовни
модни
модни
отслабване
отслабване
Съвети за
кожата
Съвети за кожата
Съвети за
косата
Съвети за косата
Фитнес
Фитнес
Коментари