Новогодишна Руска салата
300 г пуешки гърди - сварени
300 г телешки език - сварен
150 г зелени маслини
150 г черни маслини
5 бр. рибки аншоа
250 г кисели краставици
200 г грах - сварен с копър
250 г моркови - сварени с масло
5 бр. твърдо сварени яйца
3 бр. твърдо сварени жълтъка
300 мл зехтин
сол и балсамов оцет на вкус
зърна черен пипер, дафинов лист, корени магданоз
Пуешките гърди се сваряват в подсолена кипяща вода с 5 зърна черен пипер и корени магданоз, ситно нарязани. Телешкият език се сварява в подсолена вода с 5 зърна черен пипер и 1 бр. дафинов лист и се обелва веднага след сваряването под студена вода. Морковите се нарязват на малки кубчета и заедно с граха се сваряват като се прибавя 50 г масло, една връзка ситно нарязан копър и сол. Отстраняват се костилките на маслините и се режат на ситно. Аншоата се почиства и се реже на ситно. Режат се на малки кубчета гърдите, езика, киселите краставици и твърдо сварените яйца. Всичко това се разбърква и се залива с майонезен сос приготвен от 3 бр. твърдо сварени жълтъка, зехтина и балсамовия оцет разбити с пасатор.