Общи правила на хранене при колит
Приеманата храна трябва да е течна или полутечна, варена или задушена. Забравете за големите порции, яжте по-малко, но по-често. Изключете от менюто си лютивото, мазното, пърженото, соленото и пушеното. Ще се наложи да забравите и за сладкишите и тестените изделия. Яжте само вчерашен хляб, но не много сух, а и в ограничени количества. Това важи и за солта, и за захарта. Млечните продукти също се отразяват неблагоприятно на червата, особено при наличие на колит, съпроводен с диария. Изключете от менюто плодовете и зеленчуците - можете да ги похапвате само варени. Но при запек - точно обратното, следва да наблягате на цвекло, моркови, тиква, домати, тиквички. Не се забраняват горските плодове, както и другите, полезни са ядките и медът. Бъдете много внимателни с картофите. И още нещо трябва да изключите от своята трапеза - лука, чесъна, ряпата, репичките - те дразнят чревната лигавица и въобще не трябва да се употребяват.