
Ошав смесени плодове
круши - 1/2 ч.ч. сушени
кайсии - 1/2 ч.ч. сушени
ябълки - 1/2 ч.ч. сушени
грозде - 1/2 ч.ч. сушено (стафиди)
сливи - 1/2 ч.ч. сушени
смокини - 4 - 5 бр., по желание
захар - 1 и 1/2 ч.ч.
канела - 1 - 2 пръчици
лимони - 1 бр., само корите
карамфил - няколко зърна
Най-хубав ошав се приготвя от смесени плодове, но ако нямате от всички, използвайте само каквито имате. Измийте сушените плодове в хладка вода, след което ги залейте с 2 литра. Ако разполагате със смокини, прибавете няколко по желание.
Сложете да се сварят на тих огън. Към полусварените плодове прибавете захарта, канелата на пръчици, карамфилчетата и лимоновите кори, нарязани на парчета. По желание може да оцветите ошава с карамелизирана захар.
Ошавът се вари в емайлиран съд и става по-хубав, ако престои един ден. Поднася се студен.