Полезните качества на орехите
- Включването на орехи в храненето може да бъде важна стъпка за подобряване на сърдечно-съдовита система. Орехите са важен източник на мононенаситени мазнини-около 15% от мазнините в тях са здравословните мононенаситени мазнини.
- Високото съдържание на антиоксиданти в орехите може да бъде от ключово значение за сърдечно-защитните реакции;
- Лица, които консумират големи количества храни, съдържащи омега-3 мастни полиненаситени киселини като орехите, не страдат от високо кръвно налягане;
- Орехите подобряват нивата на холестерола на хора с диабет тип 2;
- Орехите спомагят за намаляване нивата на няколко молекули, които насърчават развитието на атеросклероза;
- Орехи, богат източник на омега-3 мазнини и алфа-линоленова киселина, спомагат за подобряване функцията на артериите след консумация на храна с високо количество мазнини;
- Орехи често се спрягат като "храна на мозъка", поради високата им концентрация на омега-3 мазнини. Човешкият мозък е повече от 60% структурни мазнини. За да функционират правилно мозъчните клетки, тези структурни мазнини трябва да бъдат преди всичко омега-3 мазнини, които се съдържат в орехите и студеноводните риби.
- Орехите помагат за предотвратяване образуването на камъни в жлъчката;
- Орехите са източник на мелатонин;
- Орехите, богати на омега-3 мазнини защитават здравината на костите;
- Ореховите ядки понижават риска от наддаване на тегло.