Приготовление на сурвачката
Вземете клонката и направете преценка на дължината на сурвачката, след което отрежете ненужната част от дръжката и върха. Почистете дръжката от разклонения и пъпки с помощта на нож до получаване на гладка и удобна форма.
Оформете фигура подобна на буквата „Ф”, като свържете върховете на най-дългите срещуположни разклонения към стъблото- това е основата на бъдещата сурвачка. При възможност - може да оформите няколко кръга един над друг около стъблото.
Направете няколко низа от пуканките с игла и конец, като оставите в двата края достатъчно свободен конец за завързване на получения гирлянд. По същия начин се изработва и низ от сушените плодове. В някои краища на страната- сурвачката се украсява с монети.
Обвийте част или цялата дрянова рамка с преждата и вълната след което завържете приготвените гирлянди.
Нетрадиционна украса- бихте могли да използвате и синтетични гирлянди предназначени за украса на коледна елха.