Приложение на ванилия
Изкуственият заменител на ванилията се нарича ванилин. Той е по-малко ароматен, тъй като в естествената ванилия освен ванилин се съдържат и редица други природни ароматични компоненти. Ваниловата есенция се добива чрез филтрация през алкохол и вода на натрошените зърна, подобно на производството на кафето. Ваниловата есенция е много силна. Тя се използва при приготвянето на десерти, кремове, сладолед. Ако добавите малко ванилия в пудра захар, ще се получи много ароматна пудра захар подходяща за различни кексове и сладкиши.
Ванилията има голямо приложение и извън кулинарията, като е суровина при производството на парфюми. Европейците предпочитат да използват зърната, докато в Северна Америка се цени повече есенцията. Най-добре е ванилията да се съхранява се в херметически затворен съд. Хитринки при съхранението сочат, че те издържат най-дълго и остават пълноценни, като са заровени в захар. Така овкусената захар може да бъде използвана след 2 – 3 седмици за подправянето на кафе или чай.
Подобрете вкуса на прясно мляко с ванилия на връхчето на ножа. Добавете малко ванилия в черен чай и той ще придобие много интересен аромат и вкус.